Friss

ZENIT 2022

A bor

A bor

Évjárat 2022
Szüret szeptember 7.
Erjesztés és érlelés irányított erjesztés, reduktív technológia
Borfajta száraz
Alkohol 13,1 %
Cukor 5,9 g/l
Sav 5,6 g/l
Termékinformáció

Termékinformáció

  • Összetevők: szőlő
  • Allergének: szulfitokat tartalmaz.
  • Védőgázas csomagolásban palackozva.

Tápértéktartalom (100 ml)

Energia 319,49 kJ / 76,98 kcal
Szénhidrát 0,59 g
amelyből cukrok 0,59 g
Somlói borvidék

Somlói borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén a síkvidékből kiemelkedő, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól viselték a szállítást. A különleges, vulkanikus terrior, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlóit ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű és a Tramini.

Kóstolási jegyzet

Kóstolási jegyzet

Tiszta, tükrös, halvány szalma sárgában halvány arany reflexek láthatók. A pohár oldalán egységes lábakban folyik le a bor, közepesnél magasabb viszkozitásról tanúságot téve. A tiszta, közepesen intenzív illatában érett sárgaalma, széna, egres és szárított rezeda mellett finom élesztős karakter is megjelenik. Kóstolva a korty száraz. Üdítő savérzet és finom citruskarakter egészíti ki az illatban ígért jegyeket. Közepesnél hosszabb lecsengésében halvány vaníliás édességgel búcsúzik.
A Zenit egyike könnyed, populáris stílusú borainknak, frissessége, gyümölcsössége könnyen szerethetővé teszi. Ezzel a fajtával szeretnénk megmutatni, hogy a Somló nem csak testes, nagy boraival, de könnyedebb karakterű borokkal is hódít.

Javasolt ételpárosítás

Javasolt ételpárosítás

Kiváló kísérő mandulaforgácsban sült csirkemellhez vadrizzsel és friss zellerszárral.