A bor
Évjárat | 2022 |
Szüret | augusztus 29. |
Erjesztés és érlelés | irányított erjesztés, reduktív technológia |
Borfajta | száraz |
Alkohol | 12,2 % |
Cukor | 3,3 g/l |
Sav | 6,2 g/l |
Termékinformáció
- Összetevők: szőlő, szacharóz, borkősav
- Allergének: szulfitokat tartalmaz.
- Védőgázas csomagolásban palackozva.
Tápértéktartalom (100 ml)
Energia | 296,42 kJ / 71,43 kcal |
Szénhidrát | 0,33 g |
amelyből cukrok | 0,33 g |
Somlói borvidék
A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén a síkvidékből kiemelkedő, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól viselték a szállítást. A különleges, vulkanikus terrior, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlóit ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű és a Tramini.
![](HDBJXSLIS/assets/img/som.jpg)
Kóstolási jegyzet
Szinte víztiszta színét halvány citrom-villanások törik meg. Intenzív virágosság mellett, illatában egyaránt helyet kap a nedves kő és az ásvány. Kis borsikafű és fehérbors egészíti ki az illatos fajtához képest kifejezetten összetett bukét. Kóstolva a száraz kortyot közepesnél magasabb savérzet és könnyed komplexitás jellemzi. Fehér virágok mellett finom sósság teszi teljessé a kortyot.
Az Irsai Olivér trendi, fiatalos, társasági bor, gyümölcsössége nagyon behízelgővé teszi.
Javasolt ételpárosítás
Teriyaki csirkéhez ideális választás.
![](HDBJXSLIS/assets/img/teriyaki_csirke.jpg)