Birtok

IRSAI OLIVÉR 2022

A bor

A bor

Évjárat 2022
Szüret augusztus 29.
Erjesztés és érlelés irányított erjesztés, reduktív technológia
Borfajta száraz
Alkohol 12,2 %
Cukor 3,3 g/l
Sav 6,2 g/l
Termékinformáció

Termékinformáció

  • Összetevők: szőlő, szacharóz, borkősav
  • Allergének: szulfitokat tartalmaz.
  • Védőgázas csomagolásban palackozva.

Tápértéktartalom (100 ml)

Energia 296,42 kJ / 71,43 kcal
Szénhidrát 0,33 g
amelyből cukrok 0,33 g
Somlói borvidék

Somlói borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén a síkvidékből kiemelkedő, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól viselték a szállítást. A különleges, vulkanikus terrior, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlóit ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű és a Tramini.

Kóstolási jegyzet

Kóstolási jegyzet

Szinte víztiszta színét halvány citrom-villanások törik meg. Intenzív virágosság mellett, illatában egyaránt helyet kap a nedves kő és az ásvány. Kis borsikafű és fehérbors egészíti ki az illatos fajtához képest kifejezetten összetett bukét. Kóstolva a száraz kortyot közepesnél magasabb savérzet és könnyed komplexitás jellemzi. Fehér virágok mellett finom sósság teszi teljessé a kortyot.
Az Irsai Olivér trendi, fiatalos, társasági bor, gyümölcsössége nagyon behízelgővé teszi.

Javasolt ételpárosítás

Javasolt ételpárosítás

Teriyaki csirkéhez ideális választás.